Czym opłatek i dlaczego się nim łamiemy

22:33 0 Comments A+ a-

Chyba każdy z nas doskonale zna smak białego, cienkiego kawałka chleba, którym dzielimy się podczas wigilijnej kolacji. Opłatki od wielu wieków się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w naszym kraju, ale też i wielu innych. Chleb ma w religii chrześcijańskiej bardzo duże znaczenie, gdyż oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.

Dawniej opłatki na święta wypiekano jedynie przy kościołach i klasztorach, obecnie produkcja opłatków jest wykonywana przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na okres od września do grudnia, bowiem to przede wszystkim na wigilię w każdym domu oplatki się pojawiają.

Wykonuje się je wyłącznie z dwóch głównych składników, czyli mąki oraz wody. Po ich dokładnym wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cienkie płaty, a potem wypala w gorącym piecu i przycina na odpowiednie kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu wykorzystuje się specjalne matryce, jakie wytłaczają świeckie i religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+